Wyznaczanie współrzędnych wierzchołków trójkąta na okręgu.
Pilecki: Witam, proszę o pomoc w zadaniu z geometrii analitycznej.
W okrąg o równaniu x²+y²−12x−8y+32=0 wpisano trójkąt równoboczny, którego jednym z wierzchołków
jest punkt (2,6).Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.
Pozdrawiam.
PW:
(x−6)
2+(y−4)
2−6
2−4
2+32=0
(1) (x−6)
2+(y−4)
2=20
− jest to okrąg o środku (6,4) i promieniu
√20.
Sprawdzamy, czy (2, 6) należy do tego okręgu:
(2−6)
2+(6−4)
2=20
jest zdaniem prawdziwym, a więc rzeczywiście (2, 6) jest jednym z punktów okręgu (1).
Skoro trójkąt ma być równoboczny, to jego boki mają mieć długości a:
(zastosowanie tw. sinusów), a więc
Pozostałe wierzchołki leżą zatem na okręgu (1) w odległości
√60 od (2, 6), są częścią wspólną
okręgu (1) oraz okręgu o środku (2, 6) i promieniu
√60, czyli okręgu o równaniu
(2) (x−2)
2+(y−6)
2=60.
Sprawdź rachunki i rozwiąż układ równań (1) i (2).