pochodna
Piotr: Witam poratujecie mnie obliczeniem sin2x z definicji? Nie chce mi wyjść 2cos2x
22 sty 19:54
Jolanta: sin2x=sin(x+x)=sinxcosx+cosxsinx=2sinxcosx
22 sty 20:00
Piotr: chodzi mi o obliczenie pochodnej z definicji
22 sty 20:03
Jolanta: oj

y=sin2x
u=2x u'=2
v=sinu v'=(sinu)'=(sin2x)'=cos2x
y'=u' *v'=2cos2x
22 sty 20:08
Piotr: To nie jest pochodna z definicji aż takim matołem nie jestem
22 sty 20:11
Mila:
pochodna sin(2x) z definicji:
| | sin(2x+2h)−sin(2x) | |
limh→0 |
| = |
| | h | |
| | | | 2x+2h+2x | | 2x+2h−2x | | 2*cos |
| *sin |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
=lim h→0 |
| = |
| | h | |
| | 2cos(2x+h)*sinh | |
=limh→0 |
| = |
| | h | |
| | sinh | |
=limh→02cos(2x+h)* |
| =2cosx*1=2cos(2x) |
| | h | |
22 sty 20:17
Piotr: Ok dziękuję bardzo
22 sty 20:31
Mila:
22 sty 21:14