Liczby zespolone
szymon: Jak zapisać to rónanie na płaszczyźnie gaussa:
Im(z2i−2+2i)=x−iy
22 sty 18:47
szymon: Im(z2−2+2i)=x2+2y+y2+2
22 sty 18:49
PW: Napisz porządnie treść zadania i nie próbuj rozwiązywać.
22 sty 18:53
szymon: Na prośbę PW:
"2. Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych: Im(z2i−2+2i)=z− (liczba sprzężona do
z)"
22 sty 19:05
PW: O, teraz jest zrozumiałe. I banalne, bo lewa strona jest liczbą rzeczywistą, a więc i prawa
musi być rzeczywista.
Jeżeli oznaczyć z=x+iy, to
z̅=x−iy,
a więc musi być y=0, skąd z=x∊R.
Badane równanie ma zatem postać
Im(x2i−2+2i)=x, x∊R
Im(−2+i(x2+2))=x,
czyli
x2+2=x
x2−x+2=0
Nie ma takich rzeczywistych x, a więc szukany zbiór to zbiór pusty.
22 sty 19:20