matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Macierze
trixi:
Witam, czy mógłby ktoś sprawdzić moj wynik, bo odpowiedzi brak
2
−3
4
1
[−2 1]
T
* [4 −3] + 3X
T
= 2I + [
]
2
Ta ostatnia to macierz kwadratowa, ale nie wiem jak ją tutaj zapisać bez nawiasów.
Wyszło mi, że X=[ 2/3 −7/3 −2/3 −7/3 ]
22 sty 18:28
trixi:
22 sty 18:46
Basia:
czy to jest
−2
1
2 4
−3 1
*(4,−3)+3X
T
= 2I+[
]
2
22 sty 18:53
trixi:
Tak, dokładnie
22 sty 18:55
trixi:
A więc? Wynik mam dobry?
22 sty 19:06
Basia:
mam inny wynik, ale mogłam się pomylić
−8 6
4 −3
1 0
0 1
−8 12
−9 −11
+3X
T
= 2
+
−8 6
4 −3
2 0
0 2
−8 12
−9 −11
+3X
T
=
+
−8 6
4 −3
−6 12
−9 −9
+3X
T
=
−6 12
−9 −9
−8 6
4 −3
3X
T
=
−
2 6
−13 −6
3X
T
=
2/3 −2
−13/3 −2
X
T
=
2/3 −13/3
−2 −2
X =
sprawdzaj
22 sty 19:11