wartości funkcji (za 3 punkty)
sam: Udowodnij, że funkcja f(x)=4x2+1x dla x>0, przyjmuje wartości niemniejsze od 3.
22 sty 18:11
Janek191:

Oblicz minimum lokalne
22 sty 18:13
sam: Ok, funkcja w punkcie x=12 ma minimum lokalne, i f(12)=3. To wystarczy czy trzeba
jakoś udowodnić słownie?
22 sty 18:20
PW: Jeżeli nie ma przymusu stosowania rachunku różniczkowego, to wolę rozwiązanie elementarne (na
pewno szybsze):
| | 1 | | 1 | | 1 | |
4x2+ |
| = 4x2+ |
| + |
| ≥33√4x2.12x.12x=33√1=3, |
| | x | | 2x | | 2x | |
nierówność jest zastosowaniem nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną dla trzech
liczb dodatnich.
Równość ma miejsce dla jednakowych składników, to znaczy dla x takiego że
22 sty 18:37