matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz sin α, wiedząc że α jest kątem ostrym, oraz cos 2α = 0,8.
Paweł:
Wyznacz sin α, wiedząc że α jest kątem ostrym, oraz cos 2α = 0,8. wiem że trzeba to z wzoru na podwojenie kontu lecz nie potrafie wyliczyć
22 sty 17:50
Janek191:
cos
2
α − sin
2
α = 0,8 cos
2
α − ( 1 − cos
2
α) = 0,8 2 cos
2
α = 1,8 cos
2
α = 0,9
3
cos α =
√
10
Dokończ
22 sty 17:56
Eta:
1−0,8
1
cos(2α)=1−2sin
2
α ⇒ sin
2
α=
=
2
10
√
10
α kąt ostry to sinα=
√
1/10
=
10
22 sty 18:01
Paweł:
Janek, a jak z cos wyliczyć sin? Dzieki Eta za rozwiązanie twoje bardziej do mnie przemawia
22 sty 18:08
Janek191:
Z jedynki trygonometrycznej
22 sty 18:10
Paweł:
1
√
1/10
to
√
10
a skad u was 10
22 sty 18:22
Paweł:
dobra juz wiem
22 sty 18:24
6-latek:
usun sobie niewymiwrnosc
22 sty 18:24
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick