granice
Bartek: Granice:
1. Jeśli lim(x,y)−>(1,2) f(x,y)=+inf
lim(x,y)−>(1,2) g(x,y) = −3
| | g(x,y) | |
to lim(x,y)−>(1,2) |
| = ? |
| | f(x,y) | |
a) +inf b) −inf c) 0
| | −3 | |
Obstawiam odpowiedź c) ponieważ uzyskamy |
| a to zbiega do 0, tak? |
| | inf | |
2. Jeśli lim x−>1 ( lim y−>−2 f(x,y)) = 5 oraz lim y−>−2 ( lim x−>1 f(x,y)) = 5,
to lim (x,y)−>(1,−2) f(x,y) =
a) 5 b) 0 c) nie wiadomo
Obstawiam odpowiedź a) czyli 5, ponieważ obydwie granicę dążą do 5. Czy dobrze obstawiam?

Pozdrawiam