oblicz tgβ, sinβ, cosβ, ctgβ
młodzik: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym α jest miarą kąta nachylenia krawędzi bocznej tego
ostrosłupa do płaszczyzny jego podstaw. β− miara kąta nachylenia sciany bocznej tego
ostrosłupa do płaszczyzny podstawy. Wiadmomo ze tgα=1.
oblicz tgβ, sinβ, cosβ, ctgβ. Wyjaśnij i udowodnij, skąd co wiesz.
22 sty 17:29
młodzik: up
24 sty 15:36
alinka:

tgα=1=
h1/2 a √2
tgβ=
h1/2 a
24 sty 16:22
alinka: może ktoś inny pomoże dalej mi nic nieprzychodzi do głowy
24 sty 16:23
alinka: a więc h1/2 a √2 = 1 to h=1/2 a √2
tgβ= {h}{1/2 a } = 1/2 a √21/2a = 1√2
24 sty 16:27
iteRacj@:

rzut podstawy tego ostrosłupa
skoro tgα=1
d=
√2*a
.....
24 sty 16:31