Na ile sposobów mozna zapisac liczbę 105 jako sumę kolejnych liczb calkowitych d
młodzik: Na ile sposobów mozna zapisac liczbę 105 jako sumę kolejnych liczb calkowitych dodatnich? odp
uzasadnij
22 sty 17:12
Janek191:
Liczby dodatnie − podpowiedź:
1 + 2 + ... + n = 0,5 n*(n +1) = 0,5*210 = 0,5*14*15
n*(n +1) = 14*15
n = 14
więc
1 + 2 + ... + 14 = 210
22 sty 17:25
młodzik: a jak to zrobiłes, nie rozumiem
22 sty 17:50
Janek191:
Ostatni wiersz pomyłka.
Ma być
1 + 2 + ... + 14 = 105
22 sty 17:58
Qulka: lub 34+35+36=105 drugi sposób
lub 19+20+21+22+23=105 trzeci
22 sty 18:02
Qulka: lub 12+13+14+15+16+17+18 = 105 czwarty
22 sty 18:04
Eta: | | n+k | |
k + k+1 + ...+ n = |
| *(n−k+1) |
| | 2 | |
22 sty 18:04