parametr
00000: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x
4+(m+1)x
2+m
2+6m+9=0 ma dwa różne
rozwiązania?
Podstawiam sobie t:
t
2+(m+1)t+m
2+6m+9=0
i rozpatruję dwa przypadki
1. Δ>0
t
1t
2<0
2. Δ=0
1.Δ=−3m
2−22m−35
m
2=−5
t
1t
2<0
(m+3)
2<0 sprzeczność
Nie wiem czy te obliczenia mają w ogóle jakiś sens. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić
to
zadnie i jak dojść do końcowego wyniku?
22 sty 17:07
Basia: założenia masz dobre; coś chyba nie gra w obliczeniach; chwila
22 sty 17:09
Basia:
Δ=(m+1)
2−4(m
2+6m+9) = m
2+2m+1−4m
2−24m−36 = −3m
2−22m−35
Δ
m = 22
2−4*(−3)*(−35) = 2
2*11
2 − 4*3*35 = 4(121−105) = 4*16
√Δm = 2*4=8
| | 22−8 | | 14 | |
m1= |
| = |
| = −U{7}[3} |
| | −6 | | −6 | |
niemożliwe
czyli pierwszy przypadek masz rozwiązany dobrze
drugi za chwilę
22 sty 17:16
Basia:
dla m=−5
b=−5+1=−4
x
1=
√2 x
2=−
√2
| | 7 | |
czyli warunki zadania są spełnione gdy m= −5 lub m= − |
| |
| | 3 | |
22 sty 17:21
00000: Dziękuję
22 sty 17:30
PW:
(1) x
4+(m+1)x
2+(m+3)
2=0
Wielomian W po lewej stronie jest funkcją symetryczną: dla wszystkich x∊R
W(−x)=W(x).
Jeżeli dodatnia liczba x
0 jest rozwiązaniem równania (1), to również (−x
0) jest rozwiązaniem.
Warunek "równanie (1) ma dwa rozwiązania" oznacza więc, że istnieje tylko jedno rozwiązanie
dodatnie. Inaczej mówiąc równanie
t
2+(m+1)t+(m+3)
2=0
musi mieć tylko jedno rozwiązanie różne od 0.
| | 7 | |
Δ=0 ⇔ (m+1)2−4(m+3)2=0 ⇔ (m+1−2m−6)(m+1+2m+6)=0 ⇔ m=−5∨m=− |
| . |
| | 3 | |
22 sty 19:44
PW: Sprawdzenie (tak na wszelki wypadek):
− dla m=−5 mamy równanie
t
2−4t+4 = 0,
rozwiązaniem jest t=2>0;
| | 7 | |
− dla m−− |
| równanie ma postać |
| | 3 | |
| | 2 | |
rozwiązaniem jest t= |
| >0. |
| | 3 | |
22 sty 19:54