odpowiedz na pytanie uzasadniajac i opisując jak doszełeś/as do wyniku
młodzik: Punkty A=(1,−1), B=(7,−1), C=(5,−5) są wierzchołkami trojkąta ABC w układzie XOY. Każdy punkt w
tym obszarze zawiera się nierównościa:
a) 2x−y−15≤0
b) x+y≤0
c) x−7≥0
d) y+1≥0
odpowiedz na pytanie uzasadniajac i opisując jak doszełeś/as do wyniku
22 sty 17:05
kochanus_niepospolitus:
1) narysuj oś
2) zaznacz punkty
3) wyznacz każdy z obszarów
4) zobacz dla jakich obszarów wszystkie trzy punkty będą należeć do tegoż obszaru
5) KOOOONIEC
22 sty 17:08
kochanus_niepospolitus:
bez rysowania odrzucam odpowiedzi: b,c,d ... więc prawidłową będzie (a)
22 sty 17:10
młodzik: a jak to odzucasz? możesz to wytlumaczyć?
22 sty 17:11
młodzik: WYTŁUMACZY KTOŚ?
23 sty 17:47
Mila:

A=(1,−1), B=(7,−1), C=(5,−5)
a)
2x−y−15≤0⇔2x−15≤y
y≥2x−15 punkty powyżej prostej y=2x−15 i na tej prostej
cały Δ mieści się w tym obszarze
b)b) x+y≤0
y≤−x punkty poniżej prostej i na tej prostej
tylko jeden bok AC zawiera się w tym obszarze
c i d spróbuj sam wyjaśnic.
23 sty 18:14