O pomoc prosi bio-chem z I kl. zainteresowany matmą:) Nauczyciele nie chcą pomóc
Jakub1: Oblicz granicę przy n−> oo lim(√22n+2n−√42n+1−5)
22 sty 16:54
kochanus_niepospolitus:
ale bez liczenia można wnioskować (o ile nie masz pomyłki w zapisie), że granicą będzie −
∞
22 sty 16:58
Jakub1: Mi chodzi właśnie o dokładne obliczenia, a tak w ogóle to nie znałem wczesniej tej właśności,
dlatego mi to nie wychodziło
22 sty 16:59
kochanus_niepospolitus:
'ta własność' jest Ci doskonale znana, ale pod innym kształtem:
(x−y)*(x+y) = x
2 − y
2
22 sty 17:00
Jakub1: Próbowałem to własnie mnożyć przez to samo ze zmienionym znakiem, ale gubiłem się potem z tymi
potęgami i pierwiastkami

I tak, wynik to −oo
22 sty 17:03
kochanus_niepospolitus:
| | 22n + 2n − 4*42n + 5 | |
lim ... too ... = lim |
| = |
| | √22n + 2n + √4*42n −5 | |
| | 4n + 2n − 4*16n + 5 | |
= lim |
| = |
| | 4n*(√(1/4)n + (1/8)n + √4*1 − 5/(42n) ) | |
| | 1 + (1/2)n − 4*4n + 5/(4n) | |
= lim |
| = |
| | 4n*(√(1/4)n + (1/8)n + √4*1 − 5/(42n) ) | |
= −
∞
22 sty 17:03
Jakub1: Dzięki wielkie
22 sty 17:10
Basia: można bez zamiany na ułamek (w tym wypadku, ale nie zawsze)
√22n+2n − √42n+1−5 =
√22n+2n − √24n+2−5 =
√(24n/22n) +(24n/23n) − √4*24n −(5*24n)/24n) =
22n√(1/22n)+(1/23n) − 22n√4−(5/24n) =
22n[√(1/22n)+(1/23n) − √4−(5/24n)] → +∞*[√0+0−√4−0] = +∞*(−2) = −∞
24 sty 05:17