Wykresy
Student amator :D: Mógłby mi ktoś narysować część wspólną dla:
y=lnx oraz y=x
22 sty 16:39
kochanus_niepospolitus:
co to niby ma być CZĘŚĆ WSPÓLNA

częścią wspólną tych dwóch funkcji będą dwa punkty w których
te funkcje się przecinają
Ty zapewne chcesz obliczyć pole pomiędzy tymi krzywymi
22 sty 16:43
kochanus_niepospolitus:

zauważ, że te dwie proste się nie przecinają

Więc nie ma części wspólnej
22 sty 16:44
Basia:

chyba coś nie tak napisałeś
krzywe o tych równaniach nie mają punktów wspólnych
może tam miały być jakieś nierówności
22 sty 16:44
Student amator :D: To nie wiem mam takie zadanie i nie umiem sobie poradzic;
oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi;
y=lnx, y=x, xe<1,e>
Jak do tego podejść ?
22 sty 16:46
Basia: może coś takiego trzeba zrobić:
zaznaczyć obszar np. taki
y≥lnx
y≤x
22 sty 16:46
Student amator :D: jak dotąd wszystkie miały obszar wspólny fakt że bez tego przedziału
22 sty 16:47
kochanus_niepospolitus:
no to masz policzyć:
∫1e (x − lnx) dx
22 sty 16:47
Basia:

dla x=1 masz
y
1=ln1=0
y
2=1
dla x=e
masz
y
1=lne=1
y
2=e
P = ∫
1e (x−lnx)dx
22 sty 16:49
Student amator :D: aa już czaję

muszę jeszcze dorysować x=1 i x=e
22 sty 16:49
Student amator :D: okej, okej dzięki!
22 sty 16:50
Basia:
22 sty 16:50