funkcja kwadratowa
AgnieszkaKarolina:
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych.
f(x)=1√(m2+m−6)x2+(m−2)x+1
w mianowniku jest pierwiastek drugiego stopnia z:
(m2+m−6)x2+(m−2)x+1
jeśli ktoś byłby uprzejmy pomóc byłabym zobowiązana
22 sty 15:26
AgnieszkaKarolina: zrobiłam założenia takie :
mianownik ≠ 0
mianownik ≥ 0
co razem daje mi
mianownik > 0
czy to jest dobrze? jakie jeszcze założenia są potrzebne?
22 sty 15:27
Jerzy:
Trójmian musi przyjmować tylko wartości dodatnie.
1) m2 + m − 6 > 0
2) Δ < 0
Osobno sprawdź, co sie dziaje dla: m2 + m − 6 = 0
22 sty 15:28
AgnieszkaKarolina: dziękuję
22 sty 15:34
Basia:
D
f = R ⇔ (m
2+m−6)x
2+(m−2)x+1 >0 dla każdego x∊R
1.
m
2+m−6=0
Δ=1+24=25
1.1
dla m=−3 masz
0*x
2−5x+1>0
−5x+1>0
5x<1
czyli m=−3 nie spełnia warunków zadania
1.2
dla m=2 masz
0x
2+0x+1>0
prawda dla każdego x
czyli
m=2 spełnia warunki zadania
2.
m
2+m−6≠0 ⇔ (m≠−3 ∧ m≠2)
aby warunki zadania były spełnione
funkcja f(m)=(m
2+m−6)x
2+(m−2)x+1
nie może mieć miejsc zerowych i ramiona paraboli będącej jej wykresem muszą być skierowane do
góry
czyli:
m
2+m−6>0 ⇔ m∊(−
∞;−3)∪(2;+
∞)
Δ=(m−2)
2−4(m
2+m−6) > 0
m
2−4m+4−4m
2−4m+24>0
−3m
2−8m+28>0
dokończyć już chyba potrafisz
22 sty 15:40
Basia:
Witaj
Jerzy 
Sprawdź co będzie dla m=2. Dobrze radzę
22 sty 15:42
AgnieszkaKarolina: wielkie dzięki Basia
22 sty 15:42
Jerzy:
Witaj
Basiu 
To o czym piszesz wyjdzie z warunku, który napisałem na końcu 15:28
22 sty 15:46
Basia: nie wyjdzie; dla m=2 m2+m−6=0
22 sty 15:53