suma uogólniona
studentka: An=[((−1)n)/n; |2n|), n∊Z
Wyszło mi, że suma uogólniona An wynosi [−1;+∞).
Tylko jak teraz udowodnić tę równość; jak pokazać obustronne zawieranie?
22 sty 15:12
Adamm:
A2k=[1/(2k), 4|k|)
A2k+1=[−1/(2k+1), 2|2k+1|)
x∊[1/(2k), 4|k|) ⇔ 1/(2k)≤x<4|k| ⇒ −1≤x ⇒ x∊[−1, ∞)
x∊[−1/(2k+1), 2|2k+1|) ⇔ −1/(2k+1)≤x<2|2k+1| ⇒ −1≤x ⇒ x∊[−1, ∞)
bo −1/(2k+1)≥−1
teraz
x∊[−1, ∞) ⇒ x∊[−1, 2) lub x∊[2, ∞) ⇒ x∊A0 lub x∊[2, ∞)
[2, ∞)=∪i∊N [i+2, i+3)
jeśli 4|k|>i+3 to
x∊[i+2, i+3) ⇔ i+2≤x<i+3 ⇒ 1/(2k)≤x<4|k| ⇔ x∊A2k
ponieważ zawsze można znaleźć takie k że 4|k|>i+3, to
x∊∪i∊N [i+2, i+3) ⇒ x∊B gdzie B⊂∪n∊ZAn czyli
x∊[2, ∞) ⇒ x∊∪n∊ZAn
czyli
x∊[−1, ∞) ⇔ x∊∪n∊ZAn
czyli
[−1, ∞)=∪n∊ZAn
22 sty 15:36