pole
S: pole obszaru y=sinx y=cosx y=0 y= pi/2
mam wykres ale nie jestm pewien które to sa pola i jaki przedział a do b podac czt pi/2 liczyc
czy ac 1,5?
22 sty 14:39
S:
?
22 sty 15:00
S: ?
22 sty 17:54
Qulka: y=π/2 to nic nie wnosi ..czy aby na pewno y
22 sty 18:08
S: x = PI/2
22 sty 18:08
S: x=0 i y=pi/2
22 sty 18:08
Janek191:
22 sty 18:09
S: pole obszaru y=sinx y=cosx x=0 x= pi/2
22 sty 18:09
Janek191:
To co innego

!
22 sty 18:11
Qulka:

no to ten pierwszy kawałek
22 sty 18:12
S: w przecieciu czerw. z nieb jest pi/2?
22 sty 18:14
Janek191:
@Qulka ?
22 sty 18:15
Janek191:
| | π | |
Przecięcie jest dla x = |
| |
| | 4 | |
22 sty 18:16
S: to napewno jest dobrze bo mi sie wydaja ze sa 2 pola
22 sty 18:16
Janek191:
Między osią OX i sin x i cos x
22 sty 18:17
S:

a
22 sty 18:20
S: a to nie te 2 pola ?
22 sty 18:20
S: w sensie to 2 to do przeciecia w pi/2
22 sty 18:21
Janek191:
22 sty 18:22
S: czemu to ?p
22 sty 18:23
22 sty 18:24
S: czyli musza ograniczac to pole wszytskie krzywe ?
22 sty 18:25
S: jednoczesnie
22 sty 18:26
Janek191:
Tak
22 sty 18:26
Mila:

Raczej taki obszar:
y=sinx, y=cosx ,x=0 ,x= pi/2
P=
0∫
π/4(cosx−sinx)dx+
π/4∫
π/2(sinx−cosx)dx=
=[sinx+cosx]
0π/4+[−cosx−sinx]
π/4π/2=
=
√2−1+
√2−1=2
√2−2
22 sty 18:31