Ciągłość
Julcia: Zbadać ciągłość funkcji zadanej wzorem
f(x)= limn→∞ (nx − xn−x)/(xnx + n−x)
22 sty 14:19
kochanus_niepospolitus:
dla x>0
| | n2x − 1 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | x*(xn2x + 1) | | x2 | |
dla x=0
i już dla x<0 nawet nie trzeba liczyć ... funkcja f(x) nie będzie ciągła w swojej dziedzinie
22 sty 15:00
kochanus_niepospolitus:
hugo ... zgubiłem 'x' na początku ... ale szczęśliwie on nic nie zmienia
22 sty 15:01
kochanus_niepospolitus:
ojjj ... zwaliłem 'x' z licznika do mianownika

(górny ułamek)
| | 1 | | 1 | |
więc granica wyjdzie ... = |
| a nie |
| |
| | x | | x2 | |
22 sty 15:04
Julcia: dzięki
22 sty 23:03