Dla jakich argumentów wartości funkcji f są większe od 1?
Z: Dla jakich argumentów wartości funkcji f(x) = −3(x+5)(x−2) są większe od 1?
−3(x+5)(x−2) > 1
−3x2−9x+30 > 1
Co mam dalej zrobić? Przenieść 1 na lewą stronę i policzyć deltę?
Proszę o pomoc i wytłumaczenie.
22 sty 14:17
Jerzy:
Tak, jak proponujesz.
22 sty 14:18
Z: −3x2−9x+29 > 0
Δ=429
x1= (9−√429)/−6
x2= (9+√429)/−6
Nie wiem, jak dalej się z tym uporać.
22 sty 14:26
Jerzy:
No cóż, miejsca zerowe nie za piękne.
Nierówność jest prawdziwa, dla: x ∊ ( x2;x1)
22 sty 14:30
Z: Dziękuję.
22 sty 14:32