??????????
bartek: Sprawdz czy liczba 1 jest miejscem zerowym podanych funkcji
f(x)=x2−1x3−1
4 lut 17:31
4 lut 17:37
Mateusz: zapisz to porządnie bo jest nieczytelne do ułamków zastosuj duze U a nie małe u
4 lut 17:38
4 lut 17:42
4 lut 17:51
Mateusz: No wiec tak żeby znalezc miejsce zerowe funkcji danej wzorem czyli punkty wspólne z osią OX
nalezy wzór funkcji przyrównac do zera czyli rozwiązujemy proste równanie wymierne
| | x2−1 | | x2−1 | |
|
| wyznaczam dziedzinę x3−1≠0 => x3≠1 D = R/{1} |
| = 0 znajduje |
| | x3−1 | | x3−1 | |
rozwiązanie licznika
x
2−1=0
x≠1 czyli lub −1 1=> nie nalezy do dziedziny więc nie jest miejscem zerowym tej funkcji
4 lut 17:53
4 lut 18:09
bartek: pomożesz mi jeszcze przy jednym zadaniu



?
4 lut 18:10