Szereg
Julcia: Zbadać, dla jakich x∊R szereg jest
a) zbieżny
b)bezwględnie zbieżny
c)rozbieżny
*sigma od n=2
∑ (x2−2x)n/(n*ln(n))
22 sty 14:11
Adamm: |x2−2x|<1 − szereg jest zbieżny
dla x2−2x=1
mamy wyraz 1/(nlnn)
z kryterium zagęszczania
możemy go porównać z 1/(nln2) − szereg rozbieżny
czyli jest rozbieżny
dla x2−2x=−1 mamy szereg o wyrazie (−1)n/(nlnn) − szereg zbieżny z kryterium Leibniza
22 sty 15:08
Adamm: a) |x2−2x|<1 lub x2−2x=−1
b) |x2−2x|<1
c) kiedy nie jest zbieżny...
22 sty 15:09
Julcia: dzięki
22 sty 23:02