c
S: oblicz pole obszaru oznaczonego krzywymi
y=8x−x2 y=x2−4x+10
cos mi nie wychodzi mam wykres ale nwm jak ta całke rozpisac zeby pole policzyc
22 sty 13:47
Jerzy:

P = ∫[x
2 − 4x +10 − (8x − x
2)]dx ...... w obliczonych granicach.
22 sty 13:54
S: ale co ma byc we wzorze na całke przy tym ∫ b=ile?a = ?
22 sty 13:55
S: bo w sumie oto mi chodzi głownie nwm jak to okrelsij
22 sty 13:55
Jerzy:
Rozwiąż równanie: 8x − x2 = x2 − 4x + 10
22 sty 14:01
S: czyli a =1 a b=5?
22 sty 14:05
Jerzy:
Tak, widać to na rysunky, który Ci podałem.
22 sty 14:06
S: super czyli zawsze tak robimy aby okreslic punkty przecieciea gdy nie widzimy tak ?
22 sty 14:08
Jerzy:
Tak.
22 sty 14:09