Macierz przekształcenia
tyokke: Wykazać że układ A=(3x
2 − x, −2x
2 +1 , 3x
2 −x −1) tworzy bazę przestrzeni R
3
Niech B=((1,0),(0,1)). Wyznaczyć Macierz (M
AB (F) przekształcenia F:R
2 [x] −> R
2,
F(w(x))=(w(1),w(0)).
Korzystając z macierzy zmiany bazy wyznaczyć M
AC (F), gdzie C=((−2,5),(−1,3)).
Wykazać że układ jest bazą, umiem wystarczy pokazać że wektory są liniowo niezależne,
Macierz w bazach A i B też umiem wyznaczyć, robię to w ten sposób, że podstawiam:
w(x) = 3x
2 − x, w(1) = 2, w(0) = 0
itd. dla trzech wektorów.
wychodzi:
|2 −1 1|
|0 1 −1|
i to jest macierz przekształcenia A i B,
natomiast największy problem mam z ułożeniem równania dla zmiany bazy A i B, próbuję je
stworzyć w dany sposób:
M
AC(F) =M
BC (id) * M
AB(F) * M
AA (id)
największy mam problem z tymi równaniem, ponieważ te M
AA (id) mi się nie zgadza, a nawet
jeżeli się zgadza, to nie wiem jak przedstawić tą macierz

. Poprosiłbym o pomoc.