matematykaszkolna.pl
Macierz przekształcenia tyokke: Wykazać że układ A=(3x2 − x, −2x2 +1 , 3x2 −x −1) tworzy bazę przestrzeni R3 Niech B=((1,0),(0,1)). Wyznaczyć Macierz (M AB (F) przekształcenia F:R2 [x] −> R2, F(w(x))=(w(1),w(0)). Korzystając z macierzy zmiany bazy wyznaczyć MAC (F), gdzie C=((−2,5),(−1,3)). Wykazać że układ jest bazą, umiem wystarczy pokazać że wektory są liniowo niezależne, Macierz w bazach A i B też umiem wyznaczyć, robię to w ten sposób, że podstawiam: w(x) = 3x2 − x, w(1) = 2, w(0) = 0 itd. dla trzech wektorów. wychodzi: |2 −1 1| |0 1 −1| i to jest macierz przekształcenia A i B, natomiast największy problem mam z ułożeniem równania dla zmiany bazy A i B, próbuję je stworzyć w dany sposób: MAC(F) =MBC (id) * M AB(F) * MAA (id) największy mam problem z tymi równaniem, ponieważ te MAA (id) mi się nie zgadza, a nawet jeżeli się zgadza, to nie wiem jak przedstawić tą macierzemotka. Poprosiłbym o pomoc.
22 sty 13:34
tyokke: Jest jeszcze jeden problem, próbując przedstawić M BC robię to przez przedstawienie (M CB )−1 wychodzi wyznacznik zerowy | −2 −1| | 5 3|
22 sty 13:44