całka e^x/x^2
Całka: Policzyć całke z ex/x2. Proszę o pomoc
22 sty 11:49
Jerzy:
Klasycznymi metodami za pomocą całek elementarnych, ta całka jest nie do policzenia.
22 sty 11:55
Adamm: | | ex | | 1+x+x2/2!+x3/3!+...+xn/n!+... | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx = |
| | x2 | | x2 | |
= ∫(1/x
2+1/x+1/2!+x/3!+...+x
n−2/n!+...)dx =
= −1/x+ln|x|+x/2!+x
2/(3!*2)+...+x
n−1/(n!(n−1))+...
22 sty 12:19
Adamm: no i jeszcze jakaś stała
22 sty 12:25
kochanus_niepospolitus:
Na bank chodzi o policzenie całki oznaczonej
22 sty 13:52