Rozłóż wielomian na czynniki:
najs: Rozłóż wielomian na czynniki:
−5x
5+30x
4−45x
3
Nie wiem w którą stronę to robić

Umiem np. −5x
3(x
2−6x+9) ale nie wiem co dalej, a pewnie
inaczej to trzeba zrobić
22 sty 01:25
Eta:
x2−6x+9=(x−3)2
...= −5x3(x−3)2
22 sty 01:35
najs: Jak to się rozbija ? W sensie to x
2−6x+9 na (x−3)
2 ? Bo jak widzę w nawiasie x
2 i 9 to nie
wiem co z −6x się dzieje
22 sty 01:42
Blee:
Wzoru skroconego mnozenia sie klaniaja
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
22 sty 06:35
grum: Zawsze można też policzyć deltę..
22 sty 08:32