Równanie wykładnicze
Miki: Rozwiąż równanie 49x− 7(x+1) + 7− (1/7)−x =0
A tutaj moje obliczenia, ale niestety cos mi nie wychodzi
72x − 7(x+1) + 7− 7x =0
2x−(x+1)+1−x=0
Stąd wynika, że 0=0 czy oby na pewno ma tak być ?
,,Tam jest potęga (x+1) i na końcu −x"
21 sty 23:13
Qulka: tak by było gdyby było mnożenie między tymi potęgami

tu zamień 7
x na t i delta
21 sty 23:19
Miki: Słuszna uwaga, już rozumiem

Dziekuje
21 sty 23:20
Qulka: t2 −8t+7 = 0
t=1 lub t=7
więc
x=0 lub x=1
21 sty 23:20
Miki: W obu przypadkach w x wyszło mi 0.
21 sty 23:32
Qulka: jak?
21 sty 23:34
Miki: Mój błąd, źle przepisalem
21 sty 23:37
Miki: Juz mi wyszło 1 i 0
21 sty 23:38