e4x−e−x | dt | |||
∫ | dx= |t=ex dt=exdx dx= | | = | ||
4 | ex |
e5x−1 | t5−1 | t5−1 | 1 | t5−1 | ||||||
∫ | dx=∫ | dt=∫ | dt= | ∫ | dt= | |||||
4ex | 4t | 4t | 4 | t |
1 | 1 | 1 | t5 | |||||
= | ∫(t4−t−1)dt= | (∫t4dt−t−1dt)= | ( | −ln|t|+C)= | ||||
4 | 4 | 4 | 5 |
t5 | ln|t| | e5x | 5ln|ex| | e5x−5x | ||||||
= | − | +C= | − | +C= | +C | |||||
20 | 4 | 20 | 20 | 20 |
e5x+4 | ||
odpowiedź: | +C | |
16ex |
e5x − 1 | dt | |||
= ∫ | = | t = ex , dt = ex dx , dx = | | = | ||
4ex | t |
t5 − 1 | dt | |||
= ∫ | * | = ... | ||
4t | t |
1 | ||
∫eax dx = | eax + C , a ≠ 0 | |
a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |