Wielomiany
123: Przedstaw wielomian W(x)=x4−3x3+6x2−5x+3 w postaci iloczynowej dwóch wielomianów stopnia
drugiego o współczynnikach całkowitych
21 sty 22:30
Janek191:
W(x) =(x2 + a x +1)*(x2 + b x +3) = x4 + b x3 +3 x2 + a x3 +ab x2 +3a x +x2 + b x +3 =
= x4 + ( a + b)x3 + ( 4 + a b) x2 +( 3 a + b) x + 3
oraz
W(x) = x4 −3 x3 + 6 x2 −5 x + 3
więc
a + b = − 3 ⇒ b = − 3 − a
4 + a b = 6
3 a + b = − 5
−−−−−−−−−−−
4 + a*( −3 − a) = 6
3 a − 3 − a = − 5
−−−−−−−−−−−−−−
2 a = − 2
a = − 1
======
b = − 5 − 3 a = − 5 + 3 = − 2
========================
W(x) = (x2 − x + 1)*(x2 −2 x + 3)
===========================
21 sty 22:39
Eta:
w(x)= x4−2x3+3x2−x3+2x2−3x+x2−2x+3=
W(x)= x2(x2−2x+3) −x(x2−2x+3) + (x2−2x+3)
W(x)=(x2−2x+3)(x2−x+1)
21 sty 22:49