Odbicie wykresu, ułamkowa (?) krotność pierwiastka
Mary: Hej. Nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pyta w goglach, więc liczę na państwa pomoc!
Otóż, jak rozłożymy funkcję na czynniki w postaci (x−a)n, gdzie a to jakaś stała,
a n to liczba całkowita dodatnia, to o odbiciu wykresu od osi ox w punkcie (a,0) decyduje
parzystość
i to nie ulega wątpliwości.
A co jeśli n będzie ułamkiem? Jak wtedy rozpoznać odbicie funkcji od wykresu?
Mam zadanie, gdzie dochodzę do momentu:
−18*(x−2)(10/3)*(x−12)>0.
Miejsca zerowe to żaden problem, natomiast odbicie to już spory.
21 sty 22:26
kochanus_niepospolitus:
Pokaż swoje zadanie
zauważ, że (x−a)10/3 = 3√(x−a)10 czyli będzie to liczba ZAWSZE dodatnia (bo (x−a)10
jest liczbą zawsze dodatnią)
21 sty 22:29
kochanus_niepospolitus:
inaczej ... jest liczbą 'nieujemną'
21 sty 22:29
Mary: Zadanie: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)=x/(x−2)2/3.
Temat mnie zainteresował, bo już gdy mam (x−3)13/7 to wolphramalfa podpowiada,
że wykres się odbije w x=3.
21 sty 22:40
Mary: Mi w drugim przypadku wychodzi, że dla x<3, nawias będzie z minusem,
minus7 to minus, pierwiastek 13stopnia z minusa to też minus.
Dla x>3 pojawia się plus i wykres powinien mi przeciąć oś.
21 sty 22:44
kochanus_niepospolitus:
Mary ... w ogólnym przypadku, gdy masz:
(x−a)n/m to:
1) gdy n jest parzyste i m dowolne
(x−a)n jest liczbą 'nieujemną' więc ((x−a)n)1/m będzie liczbą nieujemną
2) gdy n jest nieparzyste i m jest nieparzyste
(x−a)n jest liczbą ujemną dla x<a i dodatnią dla x>a więc ((x−a)n)1/m będzie liczbą
ujemną dla x<a i dodatnią dla x>a (patrz: pierwiastki nieparzystego stopnia).
3) gdy n jest nieparzyste i m jest parzyste
(x−a)n jest liczbą ujemną dla x<a i dodatnią dla x>a więc ((x−a)n)1/m będzie przyjmował
wartości jedynie dla x>a (patrz: pierwiastki parzystego stopnia nie mogą mieć liczby ujemnej
pod pierwiastkiem).
21 sty 23:34
Mary: Kochanus niepospolitanus
Dzięki za pomoc. π
22 sty 09:19