Tożsamość trygonometryczna
Krzysztof Bądaruk: Wykaż, że prawdziwa jest tożsamość
ctg x− tg x =2ctg 2x
Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić ?
21 sty 22:24
jc:
| cos x | | sin x | | cos2x − sin2x | |
| − |
| =2 |
| |
| sin x | | cos x | | 2 sin x cos x | |
21 sty 22:29
Krzysztof Bądaruk: I ten rozbudowany ułamek wynika z jakiejś zależności aby przyrównać do ctg 2x czy trzeba
uprościc w liczniku aby był cos a w mianowniku sin wtedy cos przez sin daje ctg?
21 sty 22:44
Janek191:
cd
| | cos 2 x | |
= 2* |
| = 2 ctg 2 x |
| | sin 2 x | |
21 sty 22:46
Krzysztof Bądaruk:
Bardzo dziękuje za pomoc
21 sty 22:50
Eta:
| | 1−tg2x | | 1 | |
P=2*ctg(2x)= |
| = |
| x−tgx= ctgx−tgx=L |
| | tgx | | tg | |
21 sty 22:57
Janek191:
?
21 sty 23:02
Janek191:
I wiersz
21 sty 23:04
21 sty 23:04