Liczby zespolone i macierze.
Delcik: 1. Rozwiąż równanie:
z
4 = 81i
Moje rozwiązanie:
z= x+iy
(x+iy)
3 * (x+iy) = 81i
(x
3+3x
2iy−3xy
2−iy
3)(x+iy)=81i
x
4+4x
3iy−6x
2y
2−4xiy
3+y
4=81i
| ⎧ | x4−6x2y2+y4=0 | |
| ⎩ | 4x3y−4xy3=81 |
|
Dalej nie umiem zrobić. Co zrobiłem źle i jak dalej to skończyć?
2.Przedstaw w postaci trygonometrycznej.
3. Oblicz metodą schodkową (Gausem):
| ⎧ | x + 2y + 3z = 4 | |
| ⎨ | 2x + 5y + z = 2 |
|
| ⎩ | 5x + 12y + z = 8 | |
4. Wyznacz wyznaczniki macierzy:
[6 4 −1 1]
[3 1 0 −2]
[2 2 2 3]
[1 3 0 4]
Bardzo proszę o pomoc...
21 sty 22:23
Janek191:
z.1
z
4 = 81 ( cos 0,5π + i sin 0,5 π)
Skorzystaj z wzoru na pierwiastek n − tego stopnia z liczby zespolonej
21 sty 22:26
Delcik: Oh... To jest aż tak skomplikowane. Nie dam rady tego dziś zrobić. Przez masę pracy śpię po
parę h. Nie jestem w stanie logicznie już myśleć o tej porze.
O 15 mam kolosa z tego. Niech jakaś dobra dusza mi to rozpisze. Rano jak wstanę, by się
poduczyć spróbuję się nauczyć tego na podstawie przykładów.
Wiem, że na pierwszym miejscu jest praca własna, ale nie jestem w stanie sam tego już
wykombinować.
Proszę o pomoc
21 sty 22:36
Mila:
1)
z
4 = 81i
z=
√81i
|81i|=81
| | | | | |
zk=4√81*(cos |
| +i sin |
| ), k∊{0,1,2,3} |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2−√2 | | √2+√2 | |
z0=3*(cos |
| +i sin |
| )=3*( |
| +i sin |
| ) |
| | 8 | | 8 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | |
z1=3*(cos |
| +i sin |
| )= |
| | 8 | | 8 | |
| | π | | π | | π | | π | | √2+√2 | | √2−√2 | |
=3*(cos( |
| + |
| )+i sin( |
| + |
| ))=3*(− |
| + |
| ) |
| | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | | 2 | |
Licz dalej sam
21 sty 22:37
Delcik: Dziękuję Mila
Rano do tego siądę
nie mogę wzroku skupić na niczym dłużej niż parę chwil, bo boli. Muszę się wyspać choć parę h.
Dziękuję
Dobranoc
Rano spróbuję
21 sty 22:40
Mila:
|z
1|=
√2
|z
2|=
√1+3=2
| z1 | | | |
| = |
| = |
| z2 | | | | 5π | | 5π | | 211*((cos |
| +i sin |
| )11 | | | 3 | | 3 | |
| |
| | | | π | | π | | 23√2*(cos7* |
| +i sin7* |
| ) | | | 4 | | 4 | |
| |
= |
| = |
| | | | 11*5π | | 11*5π | | 211*((cos |
| +i sin |
| ) | | | 3 | | 3 | |
| |
| | √2 | | 7π | | 55π | | 7π | | 55π | |
= |
| (cos |
| − |
| )+i sin ( |
| − |
| )) |
| | 28 | | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
dokończ
21 sty 22:48
Mila:
Dobranoc
21 sty 22:48
Mila:
6 4 −1 1
3 1 0 −2
2 2 2 3
1 3 0 4
wyzerujemy , aby w trzeciej kolumnie otrzymać jeszcze jedno zero
w3+2w1
6 4 −1 1
3 1 0 −2
14 10 0 5
1 3 0 4
wykreslamy 1 wiersz i 3 kolumnę
(−1)1+3*(−1)*wyznacznik macierzy:
3 1 −2
14 10 5
1 3 4
W=(−1)*(3*10*4+1*5*1+(−2)*14*3−(1*14*4+3*5*3+(−2)*10*1))=
−1*(−40)=40
metoda Laplace'a
21 sty 23:37
jc:
6 4 −1 1
3 1 0 −2
2 2 2 3
1 3 0 4
6 4 −1 1
4 4 0 2
2 2 2 3
1 3 0 4
2x
6 4 −1 1
2 2 0 1
2 2 2 3
1 3 0 4
2x
6 4 −1 1
2 2 0 1
0 0 2 2
1 3 0 4
4x
6 4 −1 1
2 2 0 1
0 0 1 1
1 3 0 4
4x
6 4 0 2
2 2 0 1
0 0 1 1
1 3 0 4
8x
3 2 0 1
2 2 0 1
0 0 1 1
1 3 0 4
8x
1 0 0 0
2 2 0 1
0 0 1 1
1 3 0 4
8x
2 0 1
0 1 1
3 0 4
8x5=40
22 sty 00:06