ekstrema
seba: Wyznaczyc ekstrema:
ok wiec pochodna:
punkty x=1 x=0 nie naleza do dziedziny pochodnej, jak sprawdzic czy są one ekstremami?
21 sty 22:20
seba: trzeba obliczyc pochodne jednostr z definicji?
21 sty 22:27
iteRacj@:
jeśli argumenty x=1 i x=0 nie należą do dziedziny funkcji, to funkcja dla x=1 i x=0 nie
istnieje, więc nie ma tam ekstremum (bo jej tam po prostu nie ma!)
i niczego nie sprawdzasz
21 sty 22:29
kochanus_niepospolitus:
błędnie wyliczona pochodna
21 sty 22:30
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | | lnx − 1 | |
f'(x) = |
| − |
| = |
| |
| | x | | xlnx | | xlnx | |
ale nadal −−− funkcja f(x) nie posiada ekstremum
21 sty 22:32
iteRacj@:
dlatego od razu napisałam, że argumenty x=1 i x=0 nie należą do
dziedziny funkcji
21 sty 22:32
kochanus_niepospolitus:
co ja pitolę ... przecież posiada ... lnx − 1 = 0 −> lnx = 1 −> x = e
21 sty 22:36
seba: dzieki to by wyjasnialo
21 sty 22:37