funkcje i zbiory
Bartek: 1. Czy zbiór {(x,y) ∊ R: x
2 + y
2 < 4} jest otwarty, domknięty czy ograniczony?
Więc tak, w tym przykładzie wydaje mi się że jest ograniczony, ponieważ jest to okrąg, a okrąg
jest ograniczony.
Ograniczony jest obwód czy pole, nie może być mniejsze od zera. Dobrze rozważam?
2. Jeżeli funkcja jest ciągła na prostokącie [a,b]x[c,d] to jest na tym prostokącie
różniczkowalna/całkowalna/monotoniczna.
Szukając odpowiedzi w głębinach internetu, obstawiam odpowiedź że całkowalna. Zgadza się?
| | ⎧ | 2 dla y<=0, y∊R | |
| 3. Funkcja f:R2 −> R określona wzorem f(x): | ⎩ | −1 dla y>0, y∊R | jest: ciągła /
|
ograniczona / stała.
Gdybym miał strzelać, to padło by na stałą, ale jak to sprawdzić?
4. Jeżeli funkcja f jest ciągła na zbiorze zwartym, to jest ograniczona?
Przeszukując jeszcze głębiej internet, znalazłem odpowiedź że tak, jest ograniczona. Zgadza
się?
5.
a) Funkcja f(x,y,z) = 2x+y−z jest ograniczona? Jakieś krótkie uzasadnienie?
i to samo pytanie do funkcji kolejnej
Czy tutaj jest ograniczona przez dziedzinę?
Bardzo proszę o wytłumaczenie, serdecznie dziękuje
21 sty 20:45
kochanus_niepospolitus:
1) Ograniczony i otwarty.
2) Tak. Jest całkowalny.
3) Ograniczona, nie jest stała bo funkcja stała to ∃c∊R ∀x∊Df f(x) = c, a tu masz dwie
wartości
4) Tak
5)
a) Oczywiście, że nie jest.
b) A jaka jest dziedzina? Bo jeżeli R3 to nie jest ograniczona.
21 sty 20:59
PW: Mała poprawka: nierówność w 1) określa wnętrze koła, a nie okrąg.
21 sty 21:01
Bartek: Dziękuje!
1. Nie byłby otwarty, gdyby np <= 4? A wtedy domknięty?
Gdybym nie zorientował się że jest to wnętrze koła to ograniczony by był bo jest mniejszy od 4?
3. Bardzo bym prosił o podanie przykładów(jeżeli to możliwe) stałej i ciągłej.
Stała by była gdyby wynosiła zawsze np 2? Czy jakaś inna opcja jest?
A ciągła? Na przykładzie powinno być mi łatwiej to zrozumieć.
| | ⎧ | y dla y<=0 | |
| Coś typu że | ⎩ | y−1 dla y>0 |
|
5. b) a jeżeli f(x,y) czyli nie w R
3 to dobrze myślałem, że ograniczeniem może być dziedzina?
Niestety nie bardzo mogłem uczestniczyć na wykładach i trochę to dla mnie czarna magia :<
21 sty 21:33
Bartek: a, wracając do 5 to uzasadnieniem będzie:
"Wszystkie wielomiany stopnia niezerowego i różne od wielomianu zerowego są nieograniczone."?
21 sty 21:34
Bartek: odświeżam, proszę o odpowiedzi, wytłumaczenie

i co do tego zadania 5 to tak jak napisałem "Wszystkie wielomiany stopnia niezerowego i różne
od wielomianu zerowego są nieograniczone."
i to raczej bez problemu możemy stwierdzić przy f(x,y,z) = 2x+y−z ,tak?
| | 3 | |
a f(x,y,z) = |
| kochanusnieposolitus napisał(a) że jeżeli w R3 to nie jest |
| | x2+y+9 | |
ograniczona.
| | 3 | |
a co gdyby funkcja była f(x,y) = |
| Czyli R2? |
| | x2+y2+9 | |
22 sty 16:47
kochanus_niepospolitus:
bez różnicy ... chodzi tutaj oto, że jeżeli x∊R ... to dla x−>0+ wartość tej funkcji szybuje
do +∞, analogicznie dla x−>0−
22 sty 16:49
kochanus_niepospolitus:
gdyby natomiast x,y miałyby należeć do ℕ ... wtedy już mamy funkcję ograniczoną
22 sty 16:50
Bartek: aa no to już wszystko jasne!
Prosiłbym jeszcze o odpowiedź na pytania związane z zadaniami 1 i 3
Dziękuje!
22 sty 16:53