ciągłość
y: | | ⎧ | coś dla x>0 | |
| Jeżeli mam f(x) = | ⎩ | inne coś dla x=0 |
|
wówczas
g
1 = lim f(x) przy x−>0
+
g
2 = lim f(0)
i f(x) jest ciągła w 0 ⇔ g
1 = g
2?
Po prostu pomijam trzeci warunek, tj. że g
1=g
2 ma dodatkowo równać się g
3 = lim f(x)
przy x−>0
−, bo tam f(x) nie jest określona?
21 sty 20:11
PW: Jeżeli nie ma wartości w x0=0, to bezsensowne jest pytanie o ciągłość w x0.
Należałoby "dodefiniować" przepis na funkcję f w ten sposób, że f(x0)=g1=g2 i wtedy można
mówić o ciągłości w x0, ale to już nie jest funkcja f.
21 sty 20:31
y:
Ok, a jeżeli wszystko jest tak określone, że wychodzi
f(0) = lim f(x) przy x−>0+, to f jest tam ciągła?
21 sty 21:06
y: Oczywiście dla f(x), której dziedziną jest x∊[0;∞)
21 sty 21:09
PW: Ciągła jest funkcja g, która jest określona wzorem
| | ⎧ | f(x) dla x≠0 | |
| g(x)= | ⎨ | | ,
|
| | ⎩ | limx→0+ f(x)=limx→0− f(x) dla x=0 | |
ale − powtarzam − nie jest to już funkcja f, ino g.
21 sty 21:13
y:
| | ⎧ | 1+x dla x > 0 | |
| a co jakby wziąć f(x) = | ⎩ | 1 dla x = 0 |
|
wtedy f(0)=1 i lim f(x) = 1 przy x−>0
+, to jest ciągła?
21 sty 21:25
PW: Zaczynasz wydziwiać, W podanym przykładzie jest
f(x)=1+x dla x∊[0,∞)
i f jest ciągła w zerze, zgodnie z definicją ciągłości funkcji w punkcie (należącym do
dziedziny).
21 sty 21:37
y: 
dzięki
21 sty 21:44