szereg
y: | | 1 | |
Mam sprawdzić zbieżność szeregu ∑(−1)n |
| . |
| | n2 + n | |
| | 1 | | 1 | | 1n | | 1 | |
∑|(−1)n |
| | = ∑(1)n |
| = ∑ |
| = ∑ |
| ≤ |
| | n2 + n | | n2 + n | | n2 + n | | n2 + n | |
a ten jest zbieżny, więc na mocy (kryterium porównawczego i) twierdzenia, że szereg
| | 1 | |
bezwzględnie zbieżny jest zbieżny szereg ∑(−1)n |
| jest zbieżny. |
| | n2 + n | |
Ok?
21 sty 19:06
karty do gry : ok
21 sty 19:07
y: Dzięki
21 sty 19:07
jc: Skąd wiesz, że ∑1/(n2+n) ≤ ∑1/n2, skoro nie wiesz nawet,
czy wyrażenie po lewej stronie ma sens?
21 sty 19:16
y: A czemu miałoby go nie mieć?
21 sty 19:54
y: Jedyne nad czym się zastanawiałem w tym zadaniu, to czy 1n nie utożsamiać z 1∞ i jeżeli
tak to co to oznacza, ale stwierdziłem, że skoro to nie jest ostateczny wynik, tylko jest to
gdzieś w środku, to nie ma problemu..
21 sty 19:56
jc: Przecież Twoje pytanie dotyczy zbieżności szeregu po lewej stronie.
Nierówność ma sens tylko wtedy, gdy szereg po lewej stronie jest zbieżny.
Dopóki nie wiesz, czy jest zbieżny, nie możesz pisać takiej nierówności.
U mnie za takie rozważania miałbyś zero.
21 sty 20:07
y:
Widzę to tak:
| | 1 | |
mam wykazać zbieżność szeregu ∑(−1)n |
| . |
| | n2 + n | |
Nie podoba mi się minus, więc skorzystam z tego, że jeżeli udowodnię zbieżność szeregu
| | 1 | | 1 | |
∑|(−1)n |
| |, to ∑(−1)n |
| też będzie zbieżny. |
| | n2 + n | | n2 + n | |
| | 1 | |
Zbieżność szeregu ∑|(−1)n |
| | wykazuję z kryterium porównawczego: |
| | n2 + n | |
| | 1 | | 1 | |
∑|(−1)n |
| | ≤ ∑ |
| . |
| | n2 + n | | n2 | |
| | 1 | | 1 | |
Szereg ∑ |
| jest zbieżny, bo ∑ |
| jest zbieżny dla α>1. |
| | n2 | | nα | |
| | 1 | |
Wykazałem zbieżność ∑ |
| , więc z kryterium porównawczego wykazałem też zbieżność |
| | n2 | |
| | 1 | |
∑|(−1)n |
| |, a więc z twierdzenia o zbieżności bezwzględnej, wykazałem także |
| | n2 + n | |
| | 1 | |
zbieżność szeregu ∑(−1)n |
| . |
| | n2 + n | |
Gdzie źle rozumuję?
21 sty 20:18
jc: Tak, źle rozumujesz.
Nie możesz napisać nierówności ∑an ≤ ∑bn, jeśli nie wiesz, czy wymienione szeregi
są zbieżne. Chcesz zastosować kryterium porównawcze.
Możesz zapisać twierdzenie porównawcze?
21 sty 20:27
y:
Niech (an) i (bn) będą dwoma ciągami o wyrazach nieujemnych.
Jeżeli istnieje n0 takie, że ∀(n≥n0) an ≤ bn, to ze zbieżności szeregu ∑bn
wynika zbieżność szeregu ∑an, a rozbieżność szeregu ∑an pociąga rozbieżność szeregu
∑bn.
Nadal nie wiem co jest nie tak..
21 sty 20:59
Nx: Przepraszam, że się wtrącam w zadanie, ale jestem ciekawa czy zbieżność tego szeregu można
sprawdzić z kryterium Leibniza.
| | 1 | | −2(n+1) | |
an= |
| , sprawdzam czy jest malejący: an+1−an= |
| <0. Ciąg an |
| | n2+n | | n(n+1)(n+2) | |
jest malejący.
| | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| =0, więc szereg ∑(−1)n |
| jest zbieżny  |
| | n2+n | | n2+n | |
21 sty 21:00
y: Jeżeli możesz jc (lub ktokolwiek inny), to napisz proszę, jak powinienem to zapisać, bo tak nas
uczono i nie wiem jak to inaczej zrobić.
21 sty 21:07
jc: Oczywiście, że można.
Przecież widać, że a
n+1 < a
n. Badanie różnicy wiąże się z ryzykiem popełnienia
jakiegoś błędu.
n < n+2
21 sty 21:11
jc: y: Czy możesz napisać, jak brzmi kryterium porównawcze, które poznałeś w szkole?
21 sty 21:13
Nx: Dzięki
21 sty 21:16
y: Podano nam takie jak w 20:59.. chyba, że coś źle zapamiętałem.
21 sty 21:17
jc: Przepraszam, pominąłem ten wpis.
Napisałeś założenie an ≤ bn. To nie to samo co nierówność ∑an ≤ ∑bn.
21 sty 21:41
y: Zatem mam po prostu napisać, że an ≤ bn, więc również ∑an ≤ ∑bn, a nie od razu
∑an ≤ ∑bn?
21 sty 21:47
y: Bo jak rozumiem jedno z drugiego wprost wynika..
21 sty 21:48
jc: Czyli powinieneś napisać:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
bo szereg ∑ |
| jest zbieżny i zachodzi nierówność |
| < |
| . |
| | n2 | | n2+n | | n2 | |
21 sty 21:52
y: Zrozumiano, serdeczne dzięki za pomoc
21 sty 21:54
y: Swoją drogą, to na prawdę oceniłbyś moją odpowiedź na 0, przez coś takiego?
21 sty 21:55
jc: Taka nierówność istotnie zachodzi, ale to poważniejsza sprawa.
Do czego potrzebujesz nierówności pomiędzy szeregami?
Oczywiście, że możesz ją wykazać powtarzając dowód kryterium porównawczego.
0≤an≤bn dla każdego n (to jest nam teraz potrzebne!).
Jeśli szereg ∑bn jest zbieżny, to ciąg sum częściowych ∑bn (oznaczmy go przez Bn)
jest niemalejący i zbieżny oraz Bn ≤ B=∑bn.
Ciąg sum częściowych szeregu ∑an (oznaczmy go przez An) jest niemalejący
i ograniczony: An≤Bn≤B. Wynika stąd zbieżność An oraz nierówność A≤B,
gdzie A=∑an.
21 sty 22:00
jc: Nie, prawdopodobnie dałbym na pociesznie 1 punkt na 5 możliwych.
21 sty 22:03