indukcja
abc: Wykaż metodą indukcji matematycznej:
4 do potęgi (n−1) ≥ 3n2+5 (dla n>=4)
Wybaczcie lewą strone nwm jak zapisać xd
21 sty 18:54
kochanus_niepospolitus:
1)
n=4
43 = 64 ≥ 53 = 3*16 + 5
2)
n=k
4k−1 ≥ 3k2 + 5
3)
n=k+1
4k = 4*4k−1 ≥ // (z 2) // ≥ 4*(3k2+5) = 3k2 + 3*3k2 + 12 + 8 =
= 3k2 + 6k + 3 + 5 + 9k2 + 12 − 6k = 3(k+1)2 + 5 + (9k2 − 6k + 12) =
= 3(k+1)2 + (k2 − 6k + 9) + 8k2 + 3 = 3(k+1)2 + (k−3)2 + 8k2 + 3 > 3(k+1)2
c.n.w.
21 sty 18:59
abc: Ale wyrażeniem 3(k+1)2 nie udowodniliśmy tej tezy
21 sty 19:09
kochanus_niepospolitus:
ojjjj miało być w ostatniej linijce cały czas jeszcze +5 (patrz ... zgubiłem ją pomiędzy
ostatnią a przed ostatnią linijką)
21 sty 19:14
abc: I co dalej? XD
21 sty 19:17
abc: 3(k+1)2 + (k−3)2 + 8k2 + 3+5 to prawa strona i co to ma do lewej
21 sty 19:18