Zaznacz na płaszczyźnie zbiór
M: Zaznacz na płaszczyźnie zbiór:
A = { (x,y) ∊ R
2 : y ≤ 2x ∧ y > 3x + 1 }
Przydał by mi się tu jakiś tok myślowy czy ew. źródło gdzie dowiem się więcej, bo nie mogę
znaleźć informacji jak należy to zrobić
21 sty 18:10
Krzysztof: Narysuj na wykresie dwie proste:
y=2x (linia ciągła) oraz y>3x+1 (linia przerywana − punkty leżące na prostej nie należą do
zbioru)
zaznacz sobie obszar pod prostą y=2x oraz nad y=3x+1 (np kreskami)
rozwiązanie to cześć wspólna zaznaczonych obszarów.
21 sty 18:16
iteRacj@:

to jeszcze przyda się taka informacja
(x,y) ∊ R
2
zbiorem punktów, których wspórzędne (x,y) spełniają zależność y
= 2x jest prosta
(granatowa)
podzieliła ona płaszczyznę na dwie półpłaszczyzny
y
< 2x pomarańczowa
i
y
> 2x zielona
czyli nierówność y ≤ 2x spełnia suma prostej i pomarańczowej półpłaszczyzny
21 sty 18:26
iteRacj@: Jeśli po narysowaniu prostej nie wiesz, która z półpłaszczyzn odpowiada której
z nierównośći (< czy >), to wybierz dowolny punkt na którejś z półpłaszczyzn i podstaw jej
współrzędne do równania.
Jeśli wyjdzie prawda, to jest to równanie tej własnie półpłaszczyzny. Jeśli fałsz, to jest
równanie tej drugiej.
21 sty 18:51