Prawdopodobienstwo
Doro: Dobry wieczór,
nie wiem jak zabrać się za zadanie:
ze zbioru liczb całkowitych od 1 do n gdzie n>=2.
Losujemy dwie liczby.
Podaj te wartości n, dla których prawdopodobieństwo wylosowania dwóch liczb różnych od siebie
conajmniej o 3 jest równe 7/12
21 sty 18:08
siwy1:
21 sty 18:14
kochanus_niepospolitus:
zbiór jest <1;n> czy (1,n)

(W gruncie rzeczy jest to bez znaczenia, ale pytam dla samego
pytania)
21 sty 18:15
kochanus_niepospolitus:
mamy przedział:
<1;n> (gdzie n≥4 ... dla mniejszych nie ma co liczyć) ... jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania dwóch liczb których różnica jest nie mniejsza niż 3 ... czyli |x1 − x2| ≥ 3
21 sty 18:18
kochanus_niepospolitus:
| | (n−1) − 3 | | n−4 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | n−1 | | n−1 | |
| | n−4 | | 7 | |
I teraz: |
| = |
| ⇔ 12n − 48 = 7n − 7 ⇔ 5n = 41 ⇔ n = 8.2 |
| | n−1 | | 12 | |
21 sty 18:21
kochanus_niepospolitus:
Dobra ... to co wyżej napisałem nie jest prawdą
21 sty 18:22
Doro: Zbior jest <1;n>
21 sty 18:35
Doro: Nadal nie mam pomysłu :./
21 sty 18:44