planimetria
xyz: Dobry wieczor, mam problem z takim zadaniem:
Przeciwprostokatna AC w trojkacie prostokatnym ABC wynosi 4√5, a stosunek dlugosci
przyprostokatnych tego trojkata wynosi 2
Oblicz pole tego trojkata oraz promien okregu wpisanego w ten trojkat.
Jesli stosunek wynosi 2, to znaczy, ze przyprostokatne wynosza 2* 4√5 ?
21 sty 17:29
21 sty 17:30
kochanus_niepospolitus:

nie.
z tw. Pitagorasa:
a
2 + 4a
2 = (4
√5)
2 −> a =
21 sty 17:30
xyz: Boze swiety, faktycznie.
oczywiscie a=80
Dzieki!
21 sty 17:33
xyz: a=4 poprawka
21 sty 17:34