sprawdzenie zadania kombi
Patłyk2703: 13. Jan i Piotr chodzą na wykład z fizyki. Jan chodzi na co drugi wykład, a Piotr opuszcza 10%
wykładów. Obaj naraz są obecni na 45% wykładów. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
a) choć jeden z nich jest na wykładzie,
b) dokładnie jeden z nich jest na wykładzie,
c) żaden z nich nie jest na wykładzie.
Na moje:
a) a to suma Pj i Pp zatem jest to Pj∪p=0,9+0,5−0,45=0,95
b) jest to PjΔp = Pj/p∪Pp/j = 0+0,4=0,4
c) jest to 1−Pj∪p=1−0,95=0,05
dobre to je?
21 sty 16:47
kochanus_niepospolitus:
(a) oki
(b) no −−−−
0.95 (przynajmniej jeden z nich) − 0.45 (obaj są) = 0.5 lub
1 (wszystkie wykłady) − 0.45 (są obaj) − 0.05 (nie ma żadnego) = 0.5
(c) oki
21 sty 16:52
Patłyk2703: no faktycznie, twoje b) mnie przekonuje.
21 sty 16:57