Rownanie nacierze
Mat: Okresl liczbe rozwiazan w zaleznosci od parametru. Znajdz te rozwiazania.
ax− y +3z=1
x+2y=0
x −3y +3z =a
21 sty 16:41
Mat: Ktos cos
21 sty 17:23
kochanus_niepospolitus:
z drugiego równania: x = −2y
podstawiamy do trzeciego: −2y − 3y + 3z = a −> −y + 3z = a −> −y = a − 3z
więc do pierwszego wstawiając mamy: −2ay − y + 3z = 1 −> −y(2a+1) + 3z = 1 −>
| | 1 − 2a2 | |
(a−3z)(2a+1) + 3z = 1 −> −6az + 2a2 = 1 −> z = |
| |
| | −6a | |
wyznaczasz 'x' i 'y' i kończysz zadanie
21 sty 17:29