granica ciągu
sebix: obliczyc granice (n−>∞)lim (√n2+9)−n)/(√n2+4−n).
wymnozylem mianownik i licznik przez liczbe sprzężoną i w mianowniku wyszło 4 a w liczniku
(√n2+9−n)(√n2+4+n) nie wiem co zrobić dalej, próbowałem wyciągac n i nic. Prosze o pomoc
21 sty 16:35
PW: A jeszcze raz to samo, tylko dla (√n2+9−n)?
21 sty 16:52
andriej: leje sie w grudniu w polowie maja
22 sty 00:20
Janek191:
| | 9 | | √n2 + 4 + n | |
= |
| * |
| = |
| | √n2 +9 + n | | 4 | |
| | 9 | | √1 + 9n2 + 1 | |
= |
| * |
| |
| | 4 | | √1 + 4n2 + 1 | |
więc
n→
∞
22 sty 08:45