kochanus_niepospolitus:
Z budowy macierzy widać, że maksymalny rząd macierzy jaki może być to 3
| | | |
Pierwszy rzut oka i widzimy, że rząd macierzy to minimum 2 ... ponieważ det | ≠ 0 |
| | |
Więc patrzymy czy może rząd macierzy będzie równy 3
weźmy sobie:
1 1 −1
2 −1 1
1 1 −3
i trochę przekształcimy by łatwiej było liczyć wyznacznik (leń jestem).
W
3 = W
3 − W
1
W
2 = W
2 − 2W
1
1 1 −1
0 −1 3
0 0 −2
Mamy macierz trójkątną −> wyznacznik jej będzie różny od zera (i równy iloczynowi na głównej
przekątnej)
czyli rzA = 3
c.k.z.