Asympotty
majki:
Co zrobic aby przejsc dalej? Delopitalem srednio, bo mam
∞/
∞−
∞, z wyciagania przed nawias nic
nie zdzialam
Licze tutaj asymptoty ukosne/poziome
Z gory dziekuje za pomoc!
21 sty 16:02
Jerzy:
| | ex | |
Rozumiem,że masz funkcję: f(x) = |
| , a ta funkcja ma tylko dwie asymptoty: |
| | x − 1 | |
pionową: x = 1
poziomą: y = 0
21 sty 16:07
Lech: Na podstawie reguly de L'Hospitala:
| | ex | | ex | | ex | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = ∞ |
| | x2−x | | 2x−1 | | 2 | |
21 sty 16:08
Jerzy:
| | ∞ | | ∞ | |
@Lech .... reguła dotyczy |
| , a nie: |
| |
| | ∞ | | ∞ − ∞ | |
21 sty 16:30
Majki: Rozumiem ze dwie asymptoty, ale jak to wyliczyć? Jaki krok zrobić następny gdy nie mogę
delopitala zrobić
21 sty 17:02
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... metodę można wykorzystać ... x2−x = x*(x−1) dąży do +∞, więc nie ma problemu
(wystarczy zrobić komentarz odpowiedni)
21 sty 17:05