rozklad prawdopodobienstw
Miskoral: Niech Ω = {a, b, c} oraz P({a, b}) = 0.67 i P({b, c}) = 0.75. Oblicz prawdopodobieństwa
zdarzeń elementarnych tej przestrzeni.
Mam trochę wątpliwości czy dobrze robię:
skoro Pab=0,67, to Pc=0,33 (1−0,67=0,33)
tak samo Pbc=0,75, to Pa=0,25
a Pb=1−0,33−0,25=0,42
mam tak rozwiązane z wykładu, ale coś wiary nie daję, że to tak ma być.
21 sty 16:00
PW: Student nie daje wiary wykładowi. Wielka przyszłość przed Tobą.
Poważnie mówiąc − wiem skąd wątpliwości. W szkole średniej rowiązywało się przede wszystkim
zadania, w których zdarzenia elementarne miały jednakowe prawdopodobieństwa. Tak jednak być
nie musi.
21 sty 16:12
Miskoral: A dziękuję

. Wątpliwości są z tego, że jest to końcowa lista, na której pozostałe zadania to
kosmos, zaskoczył mnie poziom trudności. A tak dokładnie: rozwiązałem je wtedy sam, bałem się,
że zwyczajnie nie zapisałem poprawnego z tablicy, tylko zostawiłem swoje i sam się wprowadzam
w błąd.
21 sty 16:20