Ciała Galois
chillin: Ciało GF(4), wielomian stopnia 2 nad Z
2: x
2+x+1, o reprezentantach : 0, 1, x, x+1.
1) jak wyznaczyć takie reprezentanty?
2) Dlaczego przy mnożeniu x*(x+1) powinno wyjść 1, a przy (x+1)*(x+1) powinno być x?
Mógłby mi to ktoś wyjaśnić ?
21 sty 15:16
Adamm: nie wiem co to znaczy GF(4), ale chyba 4 elementowy zbiór, a GF to coś tam jest
ale ogólnie chyba rozumiem zadanie
2) x*(x+1)=x2+x≡x2+x−(x2+x+1)=−1≡1
(x+1)2=x2+2x+1≡x
21 sty 15:32
chillin: GF to ciało skończone po prostu.
Hmm a skąd przystawanie x2+x≡x2+x−(x2+x+1)?
21 sty 15:47