Uklad rownam metodą wyzncznikowa
Trr: Rozwiąż układ równań metodą wyznacznikowa.
A) nie ma rozwiązań
B) ma dokładnie jedno rozwiązanie
C) ma nieskonczenie wiele rozwiązań .?
Pomożecie .
21 sty 15:01
ford:
W
| 2 −3 |
| −4 6 |
= 2*6 − (−4)*(−3) = 12−12 = 0
Wx
| −5 −3 |
| −10 6 |
= −5*6 − (−10)*(−3) = −30 − 30 = −60
Jeśli W=0 oraz przynajmniej jeden z wyznaczników Wx, Wy jest ≠0 to wtedy układ sprzeczny (nie
ma rozwiązań)
Odp. A
21 sty 15:03
Jerzy:
Ile wynosi : W ?
Ile wynosi: Wx ?
Ile wynosi: Wy ?
21 sty 15:06