Prawdopodobieństwo.
Miskoral: W torebce znajdują się 4 rodzaje żujków: pomarańczowe, cytrynowe, truskawkowe i wiśniowe.
Jeśli wyjmiemy z torebki dwa żujki, to prawdopodobieństwa tego, że jeden jest cytrynowy, a
jeden pomarańczowy oraz tego, że obydwa są cytrynowe są równe. Podobnie, jeśli wyjmiemy z
torebki dwa żujki, to prawdopodobieństwa tego, że jeden jest cytrynowy, a jeden truskawkowy
oraz tego, że obydwa są truskawkowe są równe.
Wyjmujemy losowo z torebki 3 żujki. Wylicz, co jest bardziej prawdopodobne: wyciągnięcie
dwóch żujków truskawkowych i jednego pomarańczowego, czy wyciągnięcie dwóch żujków
cytrynowych i jednego truskawkowego.
21 sty 14:47
kochanus_niepospolitus:
p − liczba pomarańczowych
c − liczba cytrynowych
t − liczba truskawkowych
w − liczba wiśniowych
| c*p*2 | | c*(c−1) | |
| = |
| |
| (p+c+t+w)*((p+c+t+w−1) | | (p+c+t+w)*((p+c+t+w−1) | |
stąd wniosek: 2p = c−1
| c*t*2 | | t*(t−1) | |
| = |
| |
| (p+c+t+w)*((p+c+t+w−1) | | (p+c+t+w)*((p+c+t+w−1) | |
stąd wniosek: 2c = t−1
więc mamy:
p − pomarańczowych
2p+1 − cytrynowych
4p+3 − truskowakowych
w − wyśniowych
| | 3*(4p+3)*(4p+2)*p | |
P(A1) = |
| |
| | ..... | |
| | 3*(2p+1)*2p*(4p+3) | |
P(A2) = |
| |
| | ..... | |
mianowniki będą takie same ... porównujemy liczniki
3*(4p+3)*(4p+2)*p ?>? 3*(2p+1)*2p*(4p+3) ⇔
(4p+2)*p ?>? (2p+1)*2p ⇔
4p
2 + 2p ?>? 4p
2 + 2p ⇔
0 = 0
czyli prawdopodobieństwa są sobie RÓWNE
21 sty 15:14