Logarytmy
Antoniiii: Wykaż, że liczba p jest całkowita p=(log3 5 + 9log5 3 +6)(log3 5 − 3log135 5) x log5 3− log3 5
jest całkowita.
| | −3 | |
Kombinowałem, i udało mi się jedynie zamienić drugi nawias na |
| |
| | log3 5 | |
Wytłumaczycie ?
21 sty 14:37
karty do gry : I nawias * log
5 3
(log
3 5 + 9log
5 3 +6 )* (log
5 3) = 1 + 9log
25 3 + 6log
5 3 = (3log
5 3 + 1)
2
II nawias:
| | 3log3 5 | | 3log3 5 | |
log3 5 − 3log135 5 = log3 5 − |
| = log3 5 − |
| |
| | log3 135 | | log3 5 + 3 | |
| | log23 5 | | 1 | |
(3log5 3 + 1)2 * |
| = (log3 5 + 3)2 * |
| = log3 5 |
| | log3 5 + 3 | | log3 5 + 3 | |
+ 3
Ostatecznie :
log
3 5 + 3 − log
3 5 = 3
21 sty 14:59
Antonii: Moglibyście mi jeszcze wytłumaczyć co się stało w przed ostatniej linijce
21 sty 19:22
21 sty 19:25
Antoniiii: A mógłbyś to rozpisać? W sensie pokazać po kolei jak to zrobiłeś
21 sty 20:18
karty do gry : Wystarczy pomnożyć przez siebie liczby
3log5 3 + 1 oraz log3 5
a następnie wynik wziąć w kwadrat.
Nie wiem co tutaj może stwarzać problem.
21 sty 20:22