Zadania z procentami
Tomek: Cześć, mam problem ze zrozumieniem dwóch zadań, pomożecie ?
1. Anka ma o 40% więcej naklejek niż Paweł. O ile procent mniej naklejek niż Anka ma Paweł ?
2. Według sondażu odsetek zwolenników partii A jest o 12 punktów procentowych większy od
odsetka zwolenników partii B. Jednocześnie zwolenników partii A jest o 60% więcej od
zwolenników partii B. Ile procent ankietowanych popiera każdą z wymienionych partii?
Największy problem mam ze zrozumieniem, zadań typu" o ile procent mniej, o ile procent więcej
?"
Proszę o pomoc
21 sty 14:34
Lech : x− tyle naklejek ma Pawel
x+ 40 %x = 1,4x ; tyle nalkejek ma Anka
y = 1,4x ; tyle naklejek ma Anka
y − p%y = x ; tyle naklejek ma Pawel
Czyli y(1−p) = x ⇔ 1,4 x ( 1−p) = x ⇔ 1,4 −1,4 p = 1 ⇒ 1,4 p = 0,4 ⇒ p = 2*100%/7 = ......
21 sty 14:53