pierwiastkowanie liczb zespolonych
Analiza: Liczba rozwiązań równania z4=(2−3i)8 to 4 czy 8? bo gdyby "z" było do potęgi pierwszej to
byłoby 8 rozwiązań, a w takim przypadku moge to spierwiastkować i wtedy mam z=(2−3i)4 i mam 4
rozwiązania, dobrze myślę?
21 sty 14:16
Adamm: źle myślisz
masz 4 rozwiązania, gdyby było z w pierwszej potędze to by było jedno
nie możesz sobie tak po prostu spierwiastkować, to tylko jedno z rozwiązań
z=(2−3i)2, z=−(2−3i)2, z=i(2−3i)2, z=−i(2−3i)2
21 sty 14:18
Analiza: czli liczba rozwiązań zależy bezpośrednio od potęgi do której jest podniesione z?
21 sty 14:46
PW: Zasadnicze twierdzenie algebry − mówi o liczbie pierwiastków wielomianu liczonej z
krotnościami tych pierwiastków, a nie liczbie rozwiązań. Banalny przykład: równanie
z4=0
ma jedno rozwiązanie.
21 sty 15:11